torstai 4. joulukuuta 2014

Kinuski-puolukka raakakakku (pähkinätön)

Olin jokin aikaa sitten työkavereideni kanssa raakakakkukurssilla. Oli mukava nähdä heitä pitkästä aikaa ja viettää mukavaa iltaa illallisen ja raakaleipomisen parissa. Kurssin järjesti GreenStreet Helsingin keskustassa ja voin lämpimästi suositella sitä tiimi-illanviettoon tai esimerkiksi polttareihin.

Jakauduimme kolmeen eri ryhmään, joista jokainen valmisti erilaisen kakun. Minun ryhmälleni osui tämä todella ihana kinuski-puolukka-raakakakku, joka on helppo valmistaa. Ilahduttavaa kakun valmistuksessa oli ettei tarvita muita erikoislaitteita kuin sauvasekoitin, mutta ehkä hieman haastavaa kotikokille siitä tekee erikoisainesosat, joita ei tarvita kuin muutama lusikallinen, mutta jotka pitää ostaa pusseittain. Kannattaakin ostaa erikoisaineksia, vaikka ystävän kanssa puoliksi, jos on epävarma tulisiko kaikkea kuitenkaan käytettyä jatkossa.

Ainesten kokonaismäärät:

1 dl kookosjauhoa
2,5 dl kookospalmusokeria
120g Bionan Creamed Coconutia (voi korvata kookosöljyllä, mutta pitää jättää vesi pois)*
2,5tl tl psylliumia
3 rkl tocoa
1 tl pikakahvijauhetta
4 tl lesitiiniä
1 tl vaniljaa
0,5-0,75 tl suolaa
1 avokado
n. 3,5 dl kookosöljyä
80 g hunajaa
2 dl sulia puolukoita
3 dl vettä

*Käyttämällä Creamed Coconutia kakusta tulee kermaisemman ja täyteläisemmän makuista. Se näyttää huoneenlämmössä ilahduttavasti valkosuklaalta ja on kiinteämpää ja kovempaa kuin kookosöljy.

Käytin tähän kakkuun irtopohjavuokaa, jonka väliin laitoin leivinpaperin, jotta kakku ei tartu kiinni pohjaan ja sen saa kätevästi siirrettyä kakkulautaselle.

  • Pohjaa varten sekoita lusikalla kulhossa kookospalmusokeri ja kookosjauho.
  • Sekoita mukaan sen jälkeen kookosöljy (huoneenlämpöisenä eli pehmeänä).
  • Taputtele pohja käsin vuokaan.
  • Sekoita kylmä vesi ja psyllium-jauhe keskenään kulhossa ja anna turvota hetki.
  • Sekoita sauvasekoittimella kookosvoi, vesi ja kuivat aineet (kookospalmusokeri, toco, pikakahvijauhe, letisiini, jauhettu vanilja, suola)
  • Lisää joukkoon geeliksi muuttunut psyllium, puolikas avocado ja kookosöljy. 
  • Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. 
  • Kaada täyte pohjan päälle.
  • Sekoita kylmä vesi ja psyllium-jauhe keskenään kulhossa ja anna turvota hetki.
  • Sekoita sauvasekoittimella kookosvoi, vesi, hunaja ja kuivat aineet (toco, letisiini, jauhettu vanilja, suola)
  • Lisää joukkoon puolukat, geeliksi muuttunut psyllium, puolikas avocado ja kookosöljy. 
  • Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. 
  • Kaada puolukkatäyte kinuskitäytteen päälle.

Anna kakun jähmettyä pakastimessa reilu puoli tuntia, jonka jälkeen sen voi koristella haluamallaan tavalla.

Tämäkin raakakakku on erityisen hyvää tuoreiden marjojen kanssa, joten käytin koristeluun tässä versiossa tuoreita karhunvatukoita ja mehiläisen siitepölyä. Kakun voi koristella myös puolukoilla tuomaan lisää raikkautta.


Ensi kerralla ajattelin tehdä kakun silikoniseen leipävuokaan, josta se on helppo kipata leikkuulaudalle ja pakastaa sopivia paloja pakkaseen niitä hetkiä varten, kun tekee mieli jotain herkkua.

3 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku! :) Tämä lähtee viikonloppuna kokeiluun pienen synttärisankarin juhlakakuksi. Pakko tarkistaa, kun tuossa ohjeessa käytetään kookosvoita, että ihanko se on sitä mitä esim. perus marketeissa voihyllyssä? Mulla on kookosöljyä ja -sosetta, mutta -voita ei... Mistä ostit kookosvoin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Raakakakkukurssilla käytimme Bionan Creamed Coconut –nimistä juttua http://www.biona.co.uk/product-272-4.html Se ei siis ole kookosvoita, kuten heidän ohjeessaan lukee (korjaan tuonne tekstiin). Sen sijasta voi hyvin käyttää kookosöljyä kunhan jättää veden pois :)

      Poista
  2. Kiitos! Se bionan creamed coconut on ihanaa :) Sillä mennään!

    VastaaPoista