maanantai 4. elokuuta 2014

1-vuotissyntymäpäivät

Pari viimeistä viikkoa on hujahtanut poikamme eilen vietettyjen 1-vuotissyntymäpäivien järjestelyissä. Koska rakastan käsillä tekemistä, piti juhliin valmistella koristeet ja tarjottavat itse. Oli myös hauska huomata, että nautin itse eniten suunnittelusta ja järjestelyistä ja käytän siihen mielelläni aikaa, jotta osaan huomioida myös pieniä yksityiskohtia. Tilaisuudet, olivat ne itse järjestettyjä tai työn puolesta, menevät niin nopeasti ohi järjestäjän roolissa ettei niistä ei ehdi ihan samalla tavalla nauttia kuin vieraana :)

Pikkusiskoni, jolle kuuluu todella suuri kiitos avusta, tuli avukseni jo kolme päivää ennen juhlia, jotta sain viimeistellä suunnitelmat. Hän myös leipoi toivomuksestani tarjolle savulohitäytteisiä tuulihattuja, jotka ovat yksi hänen bravuureistaan.

Koska poikamme ensimmäinen sana oli auto ja ne näyttävät olevan hänen lempilelujaan, se tuli tietysti myös juhlien teemaksi. Kutsukortteihin tein ruusukekoristeen päälle Sizzixin stansseilla autoja. Kortin sisäpuolelle printtasin kuvia joka kuukaudelta syntymästi asti. Tämän kesän marja-postimerkit taas sopivat värien puolesta hienosti väriteemaan.


Koristeiksi tein isoja ruusukkeita ikkunoihin ja keittiön pöydän päällä olevaan kattokruunuun mobilemaisen koristeen. Isoimmat ikkunakoristeet ovat halkaisijaltaan 43 cm ja pienimmät 22 cm.


Tarjolla meillä oli raikasta limunaatia, joihin löysin ohjeen täältä. Tarjosin ne lasipulloista, joihin tein omat etiketit. Halusin pullojen muistuttavan vanhanaikasia maitopulloja ja sopivimmat löytyivät onneksi ihan tavallisen kaupan hyllystä. Ostin froosh-smoothieta kerralla ison määrän ja tarjoilin niitä kyläilijöille, jotta saatiin pullot tyhjiksi. 

Kyseisissä pulloissa etiketit on liimattu toisesta raunasta todella tiukasti kiinni eikä vesiliuotus irroittanut niitä saati pelkkä rasvalla tai öljyllä sively. Löysin youtubesta ohjeen laittaa ne rypsiöljyyn likoamaan yön yli. Käytin kattilaa, mutta laakea vuoka toimisi vielä paremmin, varsinkin jos pulloja on paljon. Öljyä laitetaan vain sen verran, että liimapinta osuu siihen eli koko öljypulloa ei ole tarkoitus kaataa. Seuraavana aamuna ei tarvinnutkaan kuin kevyesti pyyhkäistä talouspaperilla pullon pintaa ja liima oli poissa. Ensimmäiset kolme pulloa tosin yritin hinkata rypsiöljyllä ja talouspaperilla liottamatta niitä. Liima kyllä lähti, mutta aikaa kului paljon ja ranteet alkoivat kipeytyä.

Juhlissa suolasena tarjolla oli jo mainitsemaniani suussasulavia savulohituulihattuja, joiden täytteen siskoni keksi päästään sekä maukasta Toscanan tomaattipiirakkaa, joka on ollut meidän perheessä perinteenä.

Herkkupöydästä löytyi lisäksi itsetehtyjä minikokoisia bebe-leivoksia, lime-valkosuklaa muffinsseja, macaroneja, sitruunaneliöitä sekä Kakkugalleriasta itsehaettu mangojuustokakku (tarkoituksenani oli tehdä itse vadelma-kinuski-kermakakku, mutta näillä helteillä en uskaltanut ottaa riskiä ja tuo mangojuustokakku sopi hienosti väriteemaan). Bebe-leivoksia olen tehnyt ennenkin Kinuskikissan selkeällä ohjeella ja macaronit puolestaan tein Mansikkamäen ohjeella ja vaniljatäyte Kermaruusun ohjeella, tosin olin unohtanut mascarponen, joten käytin maustamatonta tuorejuustoa sen tilalla ja macaroneista tuli todella hyviä niinkin. Lime-valkosuklaamunffissien ohje löytyy Herkkusuun blogista ja kuorrutteen tein Arlan ohjeella.

Miniherkut saivat paljon kiitosta, koska sillä tavoin jaksoi maistaa kaikkia laatuja ja ottaa hieman lisääkin.

Sitruunaneliöillä on pitkä perinne sukumme juhlapäydässä. Niissä on ihana pehmeä täyte, rapea  kuori ja mehevä pohja. Isoäitini on vuosikymmeniä sitten saanut  ohjeen työkaveriltaan.
Sitruunaneliöt
 
Pohja:
 
100g voita
¾ dl tomusokeria
2 dl vehnäjauhoa

Sekoita ainekset keskenään joko sormin tai vatkaimella. 
Rakeinen taikina painellaan n. 25 x 25 cm kokoiselle vuoalle. 
Paista 175°C uunissa 10-15 minuuttia.

Tee päällinen samalla, kun pohja paistuu:
2 munaa
1 ¼ dl sokeria
2-3 rkl sitruunamehua
2 rkl vehnäjauhoa
½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 
Sekoita vehnä- ja leivinjauhe keskenään. 
Lisää vaahtoon sitruunamehu sekä jauhot. 

Sokerikakkumainen seos kaadetaan pohjan päälle ja annetaan paistua uunissa vielä n. 25 minuuttia.
Torttu ”lässähtää” tarkoituksella uunista ottamisen jälkeen.
 
Täysin jäähtyneen tortun päälle ripotellaan tomusokeria ja leikataan pieniksi neliöiksi kuumaan veteen kostutetulla veitsellä.  

Kiitos kaikille vieraille, te teitte juhlista onnistuneet! Paljon onnea meidän pienelle rakkaalle ja myös meille vanhemmille ensimmäisestä ihanasta vuodesta äitinä ja isänä

1 kommentti: